Antep fıstığı arazilerinde pulluk tabanı veya taban taşı oluşumu killi arazilerde makina ekipman kullanımının toprağa yaptığı baskı nedeniyle olur. Bu durum; yağmurla gelen suyun toprağa geçmesinin zorlaşmasına, köklerin yeterli hava almamasına, gübre alamamasına, köklerin yüzeyde yoğunlaşmasına, kuraklık direncinin zayıflamasına neden olur. Bu videoda izledikleriniz yeni bahçe tesis etmiş Mardin Artuklu ilçesinde bir üreticimize aittir. Bahçe daha önce buğday arpa tarımı yapılan bir arazidir.
Antep fıstığı bahçe yönetimi danışmanı Haki Elik tarımsal alanda 20 yıllık profesyonel tecrübeye sahip bir Ziraat Mühendisidir.
Aslında tek bir nedeni yok ve olamaz da çünkü her bahçenin kendi içinde birçok değişkeni vardır. Çoğunlukla üreticilerin yanlış veya eksik uygulamaları nedeniyle yaşanmaktadır.
Siirt’te 50 da arazi üzerine dikili 20 yaşında fıstık bahçesinden 500 kg kuru kavlak fıstık alınmış ve yaşadıkları bu ekonomik kaybın çözülmesi için davet edilmiştim. Üretici aynen şöyle ifade ediyordu ”15 yaşındayken 3,5 ton aldık! Biz her yıl daha çok ürün alacağız sanıyorduk fakat beş yıl önceki verimin yanına bile yaklaşamadık.” diyordu. Beklenti doğru ama maalesef profesyonel üretim koşulları yerine getirilmezse beklentilere ulaşılamaz. Ama kesinlikle bahçelerinizde potansiyel verime ulaşmak zor değil! Eğer bahçenizden iyi sonuç almak isterseniz bana ulaşmanız yeterlidir. Size yardımcı olurum. Teknik danışmanlık hizmeti veriyorum. Bana Ulaşın!
Mesaj bırakın