Antep Fıstığı Bahçe Yönetimi Danışmanlığı
Bahçe yönetimi danışmanlığı; yılın belirli dönemleri antep fıstığı bahçelerinde yapılan keşif, değerlendirme, öneri, risk analizi ve iş planı çalışma kılavuzları ile bahçe takibi esasına dayılı bir çalışmadır. Bahçe alanında birebir yürütülen çalışmaya ait gözlemler raporlanarak; büyüme, gelişme, hastalık, zararlı gibi verime etki edecek önemli parametrelerin; hem ölçüm verileri, hemde bahçede yapılacak işler ve alınması gereken önlemler hakkında birebir yapılan çalışmaların bütünüdür.
Danışmanlık Sistemleri
Antep fıstığı bahçe yönetimi danışmanlık sistemleri Yılın Belirli Dönemlerinde veya Yıl Boyu Takip esasına dayalı iki tip çalışma şeklindedir.
Belirli Dönem Bahçe Takip Sistemi
Bu çalışma meyve veren ağaçlarda yılda beş kez arazide birebir kontrol ettiğim, meyve vermeyen ağaçlarda ise yılda üç kez yaptığım birebir arazi kontrolleri şeklindedir.
Yıl Boyu Bahçe Takip Sistemi
Bu çalışma bahçenin yıl boyunca aylık takip edilmesi esasına dayanır. Çalışmada tarafımdan toprak ve yaprak analizleri, dal güvesi tuzaklarının kurulması, dip kurdu, karagöz kurdu tuzaklarının tarafımdan kurulması şeklindedir.
Bahçe İle İlgili Ne Tür Kayıtlar Tutuluyor?
Öncelikle bahçenizde her iki çalışma sisteminde de Keşif çalışması ile başlar. Bu doğrultuda Değerlendirme yapılır. Değerlendirmeler sonucunda Öneriler verilmektedir. Risk Analizi yapılarak nelerin yönetilir veya yönetilmesi mümkün olmayan konulara değinen bir Kontrol Raporu düzenlenir.
Bu raporun dışında ek olarak Belirli Dönem Bahçe Takip Sistemi kapsamında İş Planı ve Çalışma Kılavuzu danışanlara verilmektedir. Bu şekilde bahçede yapacak işler bahçe özeline göre takvime bağlanır.
Yıl Boyu Bahçe Takip Sisteminde ise ek İş Planı ve Çalışma Kılavuzları 30 günlük hazırlanıp yapılmaktadır.
Kontrol raporları ve çalışma kılavuzlarından bir nüsha danışana verilmekte ve çalışmalar tarafımdan takip edilmekte ve yönetilmektedir.
Hakkımda
Antep fıstığı bahçe yönetimi danışmanı Haki Elik tarımsal alanda 20 yıllık profesyonel tecrübeye sahip bir Ziraat Mühendisidir.
Aslında tek bir nedeni yok ve olamaz da çünkü her bahçenin kendi içinde birçok değişkeni vardır. Çoğunlukla üreticilerin yanlış veya eksik uygulamaları nedeniyle yaşanmaktadır.
Siirt’te 50 da arazi üzerine dikili 20 yaşında fıstık bahçesinden 500 kg kuru kavlak fıstık alınmış ve yaşadıkları bu ekonomik kaybın çözülmesi için davet edilmiştim. Üretici aynen şöyle ifade ediyordu ”15 yaşındayken 3,5 ton aldık! Biz her yıl daha çok ürün alacağız sanıyorduk fakat beş yıl önceki verimin yanına bile yaklaşamadık.” diyordu. Beklenti doğru ama maalesef profesyonel üretim koşulları yerine getirilmezse beklentilere ulaşılamaz. Ama kesinlikle bahçelerinizde potansiyel verime ulaşmak zor değil! Eğer bahçenizden iyi sonuç almak isterseniz bana ulaşmanız yeterlidir. Size yardımcı olurum. Teknik danışmanlık hizmeti veriyorum. Bana Ulaşın!