Budama
Budama, ağaca şekil vermek, verilen şeklin devamlılığını sağlamak bitkinin fizyolojik dengesini oluşturarak düzenli ürün alınması için ve yaşlanmış ağaçların gençleştirilmesi amacıyla yapılmaktadır.
Budama Yapılmazsa Ne Olur?
Kendi haline bırakılan antep fıstığı ağaçları, sık dallanan, çalımsı ve yere yakın bir şekil almaktadır.
Budama Türleri
Şekil Budaması
İlk yıllarda ağaç çatı sistemi oluşturmak için yapılan budamaya verilen isimdir. Antep fıstığı ağacının bulunduğu cins sınıfı ve türü reçineli olduğundan kalın dal kesimlerinden pek hoşlanmaz. Bu nedenle ilerde kalın dal kesimlerine gereklilik olmaması için fidan döneminde şekil verilmesi gerekir.
Şekil budaması önemlidir, çünkü ağacın ana taç sistemini oluşturacak ve bir kaç sene sürmektedir. Bilmeyen birileri tarafından yapılırsa gövdenin güneşten etkilenmesine neden olur. Gövde çatlakları, yanıklıkları ağacın ömrüne ve verimliliğine etki eder. O yüzden profesyoneller yada işi bilenlerin, ustaların bu işlemi gerçekleştirmeleri gerekli ve önemlidir.
Verim Budaması
Düzenli ürün alınması için yapılan budamanın adıdır. Antep fıstığı ağaçları bir yaşlı dallardan ürün verdiğinden, ağaçları sürgün oluşturmaya teşvik etmeliyiz.
Verim budaması verim yılının sonunda yapılmalı ve yapraklar dökülmeden yapılmamalıdır.
Genellikle budamanın kuru ve kurumuş dal kesimiyle sonlandırıldığı bahçelerde sürgün teşviki düşüklüğü en çok rastladığımız sorunlardandır.
Taç sistemi traktör çalışması için yükseltildiğinden hem taç altı toprağının güneş etkisiyle daha çok ısındığı ve nemin daha fazla buharlaştığı bilinmektedir. Taç gövdeyi de gölgeleyemediğinden güneş yanıkları gibi abiotik nedenler ağaçları sağlıksız verimsiz hale getirmektedir.
Maalesef işin ehli olmayanlar günü kurtarma adına büyük problemler oluşturmaya devam ediyor.
Gençleştirme Budaması
Yaşlı ve gelişimi zayıflamış ağaçlarda sürgün gelişimleri zayıf olacağından bu ağaçların kuvvetli sürgün verebilmesini teşvik etmek amacıyla yapılmaktadır. İşlem çoğu zaman sizlerde denk gelmişsinizdir büyük ağaçların sert budanması ama çoğunlukla hatalı budanmasıyla karşımıza gelir. Bu işlem 2-3 yılda yapılmalıdır. Bir yılda çok sert yapılan işlemler ağacın fizyolojik dengesine, taç sistemine zarar verir. İşlem fayda yerine sorun çıkarır.
Budamanın tecrübeli kişilerle olmasını isterseniz; Budama başvuru Formunu doldurmanız yeterli olacaktır.
Hakkımda
Antep fıstığı bahçe yönetimi danışmanı Haki Elik tarımsal alanda 20 yıllık profesyonel tecrübeye sahip bir Ziraat Mühendisidir.
Aslında tek bir nedeni yok ve olamaz da çünkü her bahçenin kendi içinde birçok değişkeni vardır. Çoğunlukla üreticilerin yanlış veya eksik uygulamaları nedeniyle yaşanmaktadır.
Siirt’te 50 da arazi üzerine dikili 20 yaşında fıstık bahçesinden 500 kg kuru kavlak fıstık alınmış ve yaşadıkları bu ekonomik kaybın çözülmesi için davet edilmiştim. Üretici aynen şöyle ifade ediyordu ”15 yaşındayken 3,5 ton aldık! Biz her yıl daha çok ürün alacağız sanıyorduk fakat beş yıl önceki verimin yanına bile yaklaşamadık.” diyordu. Beklenti doğru ama maalesef profesyonel üretim koşulları yerine getirilmezse beklentilere ulaşılamaz. Ama kesinlikle bahçelerinizde potansiyel verime ulaşmak zor değil! Eğer bahçenizden iyi sonuç almak isterseniz bana ulaşmanız yeterlidir. Size yardımcı olurum. Teknik danışmanlık hizmeti veriyorum. Bana Ulaşın!